SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, 2024 yılının ilk beş ayında 18 şirketin halka arz olduğunu ve bu arzlardan toplam 40,3 milyar TL fon sağlandığını açıkladı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) düzenlediği 9. Altın Boğa Ödülleri töreninde konuşan Gönül, sermaye piyasalarının gelişimine vurgu yaptı.
Altın Boğa Ödülleri Sahiplerini Buldu
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) bu yıl 9'uncusunu düzenlediği Altın Boğa Ödülleri, sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmayı ve sektör profesyonellerinin başarılarını görünür kılmayı amaçlıyor. Törende, TSPB’nin 28 Mayıs’ta yapılan Olağan Genel Kurul toplantısında Başkanlık görevini devreden İbrahim Öztop’a teşekkür edilirken, yeni Başkan Pamir Karagöz de tebrik edildi.
Halka Arzlar ve Fon Sağlanması
SPK Başkanı Gönül, 2023 yılında 54 şirketin halka arz edildiğini ve bu şirketlerin toplam 79,3 milyar TL fon sağladığını belirtti. 2024 yılının ilk beş ayında ise 18 şirketin halka arzı gerçekleştirilmiş ve 40,3 milyar TL fon temin edilmiştir. Ayrıca, 17 şirketin bedelli sermaye artırımı yoluyla 13,5 milyar TL fon sağladığı kaydedildi. 2024 yılının başından bu yana borçlanma piyasasından sağlanan toplam fon tutarı 760,7 milyar TL olup, bunun 263 milyar TL’si yurt içi borçlanma, 498 milyar TL’si ise yurt dışı borçlanma yoluyla elde edilmiştir.
Yatırımcı ve Şirket İlgisi
Gönül, sermaye piyasalarına olan yatırımcı ilgisinin 8,5 milyon seviyesinde olduğunu belirterek, şirketlerin de sermaye piyasalarına ilgisinin arttığını ifade etti. Gönül, sermaye piyasalarına olan ilginin Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunduğunu vurguladı.
Altın Boğa Ödülleri’nin Rolü
Altın Boğa Ödülleri'nin, sektör profesyonellerini motive ettiğini ve sektör içi dayanışma ile iş birliğinin güçlendirilmesine önemli katkı sağladığını belirtti. TSPB Başkanı Pamir Karagöz ise, Altın Boğa Ödülleri'nin alanında markalaşarak gelenekselleştiğini söyledi.
Teknoloji ve Dijitalleşmenin Etkisi
Karagöz, teknoloji ve dijitalleşmenin sermaye piyasalarının gelişmesinde etkin rol oynadığını ve bu sayede sermaye piyasası varlıklarının toplam finansal varlıklar içindeki payının yüzde 45’e çıktığını belirtti. Aracı kuruluşların, 2019 yılından bu yana 170’den fazla şirketin halka arzına aracılık ettiğini söyledi.
Bölgesel Merkez Potansiyeli
Karagöz, Türkiye’nin etkin, derinlikli ve güçlü bir yatırım ekosistemi kurarak bölgesel düzeyde bir merkez haline gelme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Yatırımcı odaklı bir yaklaşım ile hedeflere ulaşılacağını belirtti.