Demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren Kardemir Çelik Sanayi A.Ş., halka arz süreci için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulundu. 1986 yılında Denizli’de kurulan ve İzmir’deki üretim tesisleriyle dikkat çeken şirket, sermaye artırımı ve ortak satış yoluyla toplamda 180 milyon hisseyi halka arz etmeye hazırlanıyor.

Halka arz sonrası borsada işlem görecek

Halka arz sürecinin tamamlanmasının ardından Kardemir Çelik Sanayi, Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayacak. Ancak, Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ile isim benzerliği dolayısıyla oluşabilecek karışıklıklara karşı yatırımcıların dikkatli olması gerekiyor. Denizli merkezli Kardemir Çelik Sanayi, İzmir’deki üretim tesisleriyle bağımsız bir yapıya sahip ve Karabük KARDEMİR'den tamamen farklı bir şirket olarak öne çıkıyor.

Halka arzın detayları ve fonların kullanımı

Şirketin halka arz kapsamında 144 milyon adet sermaye artırımı ve 36 milyon adet ortak satışı olmak üzere toplam 180 milyon hisseyi yatırımcıya sunacağı belirtildi. Ortak satışına konu olan hisseler, Tevfik Önder Karalp, Özge Yastı ve Özlem Bakırel’e ait. Halka arzdan elde edilecek gelirin %85’i hammadde tedariki ve işletme sermayesi finansmanında, %7’si yenilenebilir enerji yatırımlarında ve %8’i üretim tesisi yatırımlarında kullanılacak. Halka arz sonrası Kardemir Çelik’in halka açıklık oranı %20,83 olacak ve şirket, 1 yıl boyunca hisselerini satmama taahhüdünde bulundu.

Yenilenebilir enerji yatırımları ve ihracat başarısı

Kardemir Çelik Sanayi, üretim faaliyetlerini Denizli ve İzmir’deki toplam yedi tesiste sürdürüyor. Ürün portföyünde kütük demir, filmaşin ve inşaat demiri gibi demir-çelik ürünleri bulunan şirket, İzmir Aliağa’daki Bozyaka Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) ile yıllık 55 milyon kWh elektrik üretiyor. Yenilenebilir enerji alanında da yatırımlarına devam eden şirket, ürettiği ürünlerin %90’ını dünya pazarlarına ihraç ediyor. Kardemir Çelik, 100’den fazla ülkeye ihracat yaparak Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 110. sırada yer alıyor.

İsim benzerliği: Kardemir Çelik Sanayi ve Karabük KARDEMİR

Kardemir Çelik Sanayi A.Ş. ve Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) isim benzerliği taşımalarına rağmen, iki ayrı şirket durumunda. Karabük KARDEMİR, Türkiye’nin ilk demir-çelik fabrikası olarak Karabük’te faaliyet gösterirken, Kardemir Çelik Sanayi, İzmir’deki üretim tesisleriyle bağımsız bir şirket olarak faaliyetlerini sürdürüyor.