HALKA ARZ

Vişne Madencilik halka arz süreci devam ediyor

Vişne Madencilik’in halka arz süreci 3-5 Şubat tarihleri arasında devam ediyor. Halka arzdan elde edilecek gelirle yeni yatırımlar ve kapasite artışı hedefleniyor.

Madencilik sektöründe faaliyet gösteren Vişne Madencilik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş., 3 Şubat’ta başlayan halka arz sürecinde ikinci güne girdi. Tera Yatırım liderliğindeki konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirilen halka arz, 5 Şubat’ta sona erecek.

1952 yılında İzmir’in Bergama ilçesinde kurulan şirket, sermayesinin yüzde 20,51’ini halka açıyor. Halka arz kapsamında 17 milyon TL nominal değerli pay sermaye artırımı yoluyla, 7 milyon TL nominal değerli pay ise ortak satışı yoluyla yatırımcılara sunuluyor. Toplam 24 milyon TL’lik nominal değerli payların halka arz büyüklüğü ise 898 milyon 560 bin TL olarak hesaplanıyor.

“Halka arz, kurumsallaşma sürecimizin önemli bir adımı”

Vişne Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Öztüre, halka arzın şirketin kurumsallaşması ve marka bilinirliği açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Şirketin 2023 yılı itibarıyla Türkiye’deki kireç üretiminin yüzde 8,4’ünü gerçekleştirdiğini ifade eden Öztüre, faaliyet gösterdikleri Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgelerinde sektör lideri olduklarını vurguladı.

Kireç üretiminin büyük bölümünün demir-çelik sektörüne yönelik olduğunu belirten Öztüre, kirecin ayrıca arıtma tesisleri, şeker üretimi, cam ve kağıt sanayi, hayvan yemi üretimi gibi farklı sektörlerde de kullanıldığını ifade etti. 2023 yılında devreye alınan yeni fırınlarla birlikte şirketin toplam üretim kapasitesinin yıllık 810 bin tona ulaştığını aktaran Öztüre, halka arzın üretim kapasitesini ve kârlılığı artırma konusunda da önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Halka arz geliri yeni yatırımlara yönlendirilecek

Halka arzdan elde edilecek fonun kullanımına ilişkin açıklama yapan Öztüre, şu bilgileri paylaştı:

  • Gelirin yüzde 40-45’i Çelemli fabrikasının hammadde hazırlama tesisi ve altyapısına,

  • Yüzde 19-23’ü Narlı fabrikasının mikronize kireç öğütme hattına,

  • Kalan kısmı ise hidrolik kireç karışım hattı, paketleme ve ambalaj tesisleri gibi yatırımlara yönlendirilecek.

Yeni yatırımların şirketin ürün gamını genişletmesini ve ihracat kapasitesini artırmasını hedeflediklerini belirten Öztüre, “Öğütülmüş hidrat ve mikronize kireç pazarında aktif üretici olmayı ve global pazarda yeni sektörlere ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.

Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme yatırımları

Vişne Madencilik, sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda karbon ayak izini azaltmaya yönelik projelere de yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, güneş enerjisinden elektrik üretimi alanına girmeyi ve dijitalleşme süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor.

Öztüre, tüm üretim ve tedarik süreçlerinin elektronik ortamda takip edilmesi için dijitalleşme çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, “Yatırımlarımızla operasyonel verimliliği artırarak piyasa taleplerine daha hızlı yanıt vermeyi planlıyoruz” dedi.

Finansal performans ve gelecek hedefleri

Şirketin 2024 yılı 9 aylık finansal verilerine göre:

  • Özkaynaklar 2 milyar 127 milyon TL’ye ulaştı,

  • Toplam aktif büyüklük 2 milyar 524 milyon TL olarak gerçekleşti,

  • 9 aylık hasılat 829 milyon 856 bin TL oldu,

  • Net kâr, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1204,4 artarak 26 milyon 586 bin 842 TL’ye yükseldi.

Vişne Madencilik, büyüme stratejileri doğrultusunda Ar-Ge yatırımlarını artırarak sektördeki rekabet gücünü korumayı ve yeni pazarlara açılmayı hedefliyor.