Hyundai Motor India’nın hisseleri, Hindistan tarihinin en büyük halka arzlarından birinin ardından borsada zayıf bir başlangıç yaparak %5 düşüş gösterdi. Şirketin hisseleri, Ulusal Borsa'da 1.934 rupiden işlem görmeye başladı ancak kısa sürede 1.860 rupiye kadar gerileyerek, teklif fiyatı olan 1.960 rupinin altında kaldı. Bu düşüşle şirketin piyasa değeri yaklaşık 1,51 trilyon rupi (17,96 milyar dolar) olarak hesaplandı.

Yüksek fiyatlandırma perakende yatırımcıyı caydırdı

Hyundai Motor India, halka arz ile 19 milyar dolarlık bir değerlemeyi hedefliyordu. Ancak fiyat seviyesinin yüksek bulunması, özellikle bireysel yatırımcıların talebini sınırladı. Geçtiğimiz hafta tamamlanan halka arz, kurumsal yatırımcıların yoğun ilgisiyle iki kat talep görmüş olsa da, bireysel yatırımcılar kazanç fırsatlarının sınırlı olacağı endişesiyle daha temkinli yaklaştı.

"Hyundai’nin arzı oldukça yüksek bir fiyatla gerçekleştirildi ve bu durum hisse performansını etkiledi. Şu an işlem hacmi ağırlıklı olarak kurumsal yatırımcılar tarafından yönlendiriliyor," diyen analist Arun Kejriwal, mevcut piyasa dinamiklerinin halka arzın performansını olumsuz etkilediğini belirtti.

Borsaya ilk kez Güney Kore dışında açıldı

Hyundai’nin Hindistan’daki halka arzı, şirketin Güney Kore dışındaki ilk büyük borsa girişi olarak kaydedildi. Hindistan’da hisse senetlerinin işlem gördüğü bir dönemde gerçekleşen bu halka arz, genel piyasa koşullarının yükseldiği bir zamana denk geldi. Ancak, bireysel yatırımcı ilgisinin düşük olması, hisse senetlerinin beklentilerin altında performans göstermesine yol açtı.

Daha önce Hindistan’da gerçekleştirilen büyük halka arzlardan Life Insurance Corporation ve Paytm’in ana şirketi One97 Communications da, benzer şekilde borsaya indirimli giriş yapmış ve halka arzdan sonra sırasıyla %8 ve %9 değer kaybetmişti.

Uzun vadede olumlu beklentiler

Hyundai’nin halka arz sonrası piyasa değeri, Hindistan’ın en büyük otomobil üreticisi Maruti Suzuki'nin 45 milyar dolarlık değerinin gerisinde kalırken, fiyat-kazanç oranları karşılaştırıldığında aradaki fark daha az. Hyundai’nin kazançlarının 26 katı üzerinden değerlenmesi, Maruti'nin 29 katlık değerlemesine yakın bir seviyede bulunuyor.

Buna rağmen, Hyundai'nin SUV segmentindeki güçlü varlığı, bazı büyük yatırım kuruluşları tarafından olumlu karşılandı. Nomura, Hyundai için "satın al" tavsiyesi verirken, fiyat hedefini 2.472 rupi olarak belirledi. Aracı kurum, Hyundai’nin SUV odaklı portföyünün önemli bir rekabet avantajı sunduğunu ve 2024’ün ilk çeyreğinde SUV'ların satışların %67’sini oluşturduğunu vurguladı. Macquarie de Hyundai’nin SUV modellerine dayalı portföyünün piyasa primi sağladığını belirterek, hisseyi "üstün performans" notu ile değerlendirdi ve 2.235 rupi fiyat hedefi açıkladı.

Hyundai'nin halka arzı, Hindistan'da otomobil satışlarının iki yıllık güçlü bir yükselişin ardından yavaşladığı, enflasyon baskıları nedeniyle tüketici talebinin gerilediği bir dönemde gerçekleşti.