HALKA ARZ

SPK, halka arzlar için yeni kuralları devreye soktu

Sermaye Piyasası Kurulu, halka arzlar için yeni satış yöntemlerini duyurdu. 750 milyon TL altındaki arzlarda borsada satış şartı getirildi ve yatırımcılar için 90 günlük satış sınırlaması uygulanacak.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), payların halka arzında uygulanacak yeni satış ve dağıtım esaslarını duyurdu. Yeni düzenlemeye göre, piyasa değeri 750 milyon TL ve altındaki halka arzlar için borsada satış yöntemi zorunlu hale getirildi.

Halka arz değerine göre farklı satış yöntemleri

SPK, halka arz edilen payların değeri 750 milyon TL’nin üzerinde olduğunda, talep toplama yöntemiyle borsa dışında satış yapılabileceğini açıkladı. Yurt içi bireysel yatırımcılara eşit dağıtım yapılırken, yüksek talep gösterecek diğer yatırımcılara ise toplam payların %10'una kadar tahsis yapılabilecek.

Yatırım fonlarına ayrıcalık

Yurtiçi kurumsal yatırımcılara yapılacak pay dağıtımında, talep yeterli olduğu sürece, arz edilen payların %50’si yatırım fonlarına ve emeklilik fonlarına tahsis edilecek. Kurumsal yatırımcıların alacağı paylar, toplam arzın %1'ini geçemeyecek şekilde belirlenecek. Portföy yönetim şirketleri ve aracı kurumların talepleri, belirlenen limitler dahilinde değerlendirilecek.

90 gün satış sınırlaması

Yatırımcılara dağıtılan paylar, hesaplarına geçtikten sonra 90 gün boyunca borsa dışı işlem göremeyecek. Ortakların ellerindeki mevcut paylar içinse bu süre, izahname onayından itibaren 180 gün olarak uygulanacak.

Uygulama ve sorumluluk

SPK, dağıtım işlemlerinin düzenlemelere uygun olarak yapılmaması halinde, ihraççı kuruluşlar ve halka arz eden yetkililerin sorumlu olacağı uyarısında bulundu.